Op vrijdag 21 november organiseert de werkgroep ‘Tentoonstelling Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog’ in De Halle een lezing over ‘De bewegingsoorlog in België en de rol van het 5de linieregiment (augustus - oktober 1914)'. Heel wat Geelse militairen vochten en sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog alvorens het Belgische leger zich in oktober 1914 aan de IJzer nestelde. Alleen al op 12 september 1914 stierven acht Gelenaars van het 5de linieregiment, de meesten tijdens het gevecht bij Rotselaar-Molen. Geen enkele andere dag tijdens de Eerste Wereldoorlog eiste een hogere tol van de Gelenaars.

Om meer licht op deze zaak te werpen, geeft Wilfried Van Hoeck een lezing over de bewegingsoorlog in België vanaf de Belgisch-Duitse grens tot aan de IJzer (augustus - oktober 1914), met focus op de rol van het 5de linieregiment en het gevecht bij Rotselaar op 12 september 1914. Wilfried Van Hoeck, kolonel op rust, is de laatste korpscommandant van het 5de linieregiment in Duitsland.

De lezing start om 20u. De toegang is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via 014 56 66 90 of archief@geel.be. De werkgroep ‘Tentoonstelling Gelenaars in de Eerste Wereldoorlog’ bestaat uit: Geels Geschiedkundig Genootschap vzw, KOGEKA, het Stadsarchief, het Nieuwsblad van Geel, het Gasthuismuseum, VTB-cultuur Geel en het projectteam Kempense Klaprozen, met steun van k.ERF en cultuurcentrum De Werft.